Fulgte drømmen om offshore-livet

Marianne og Sissel i Abelon stortrives som kvinner i et mannsdominert miljø ute på plattform.  – Men offshore-livet passer nok ikke for alle, sier de.

I anledning kvinnedagen 8. mars har vi tatt en prat med to av våre kollegaer om hvordan det er å jobbe som kvinne offshore i 2021.

– Det at vi ikke tenker så mye over kvinnedagen, sier nok sitt om hvor langt vi har kommet, sier Marianne Gresvik.

Vurderte å gi opp

Både Marianne og kollega Sissel Sørheim har gått i rotasjon offshore på den samme plattformen i Nordsjøen de siste to årene. Marianne jobber som ordonnans, og Sissel er Warehouse Lead – eller lageransvarlig på norsk. Begge har bakgrunn fra salg- og servicebransjen på land, og gjorde en helomvending da de kurset seg opp og fulgte drømmen om jobb på plattform. Det har de aldri angret på.

– Men jeg skal innrømme at det var tøft i starten. Jeg var nær ved å gi opp da jeg var ute på min første tur som flaggvakt i 2012. Som en av få kvinner i et offshore-miljø, vet alle hvem du er. Oppmerksomheten ble litt i meste laget, og jeg ble usikker på meg selv og om jeg passet inn, forteller Sissel.

Etter hvert begynte det å løsne, og i dag er hun veldig glad for at hun ikke ga opp. Nå savner hun gjengen offshore når hun er hjemme på friperiode.

– Nøkkelen for meg, var å jobbe hardt og lære så mye som mulig. Jeg merket snart at jeg var en del av teamet og plutselig så var jobben bare gøy. Og siden har jeg aldri sett meg tilbake, sier Sissel.

Supert miljø offshore

Marianne er ofte det første fjeset folk møter når de stiger ut av helikopteret offshore. I jobben som ordonnans, har hun en viktig rolle som bindeledd slik at nyankomne blir godt ivaretatt, får nødvendig HMS-brief og kommer til riktig sted på plattformen.

– Jeg er nok en av de om bord som får flest spørsmål, og det stortrives jeg med. Man blir kjent med mennesker fra heile Norge og Skandinavia, det digger jeg. Vi er en god gjeng og vi har et utrolig bra arbeidsmiljø, sier Marianne.

Den gode stemningen kommer ikke helt av seg selv. Ifølge Marianne er det viktig at alle bidrar positivt når man både bor og jobber på samme sted.

– Hvis man skal trives offshore, så tror jeg at man må være forberedt på å bidra til gruppa. Vi må spille på lag. Vi som har vært ute en stund passer på å involvere de nye, slik at også de inkluderes i miljøet. Man kommer ikke alltid like godt overens med alle, men det er likevel viktig å bidra positivt når man lever så tett som man gjør ute på en plattform.

– Vær tydelig

Sissel og Marianne har ikke opplevd fordommer som kvinnelig offshore-arbeider, men noen utfordringer har de møtt på underveis.

– Noen tester deg helt unødig, og man kan bli møtt med skepsis som kvinne i en fysisk krevende jobb.

– Det er heller ikke alle som takler kvinnelige ledere like bra. Det hører til unntakene, heldigvis. Men det er viktig å ta tak i det med det samme og snakke med en kollega eller verneombudet hvis man opplever mangel på respekt. Og det er ikke et råd spesielt for kvinner – jeg mener at tydelig kommunikasjon er viktig for alle, uansett kjønn, alder eller annen bakgrunn, sier Sissel.

Ikke stedet for «drama queens»

Ifølge Marianne, er kvinnene som jobber offshore ofte sterke, selvstendige og stolte. Sissel, som har vært guttejente hele livet, sier at hun elsker å jobbe i et miljø der hun kan skru og mekke og være en del av «gutta».

Begge stortrives med jobben og livsstilen som offshore-arbeider og vil anbefale det på det varmeste til unge mennesker som i disse dager velger retning for utdanning og skole. Men offshore-livet passer ikke nødvendigvis for alle. Man må blant annet trives med lange dager og strenge rutiner.

– Jeg hadde ikke valgt dette hvis jeg ikke var komfortabel med å jobbe i et mannsdominert miljø. Man må tåle å høre et par drøye vitser og så må man takle å få direkte tilbakemeldinger uten for mye innpakning, sier Sissel.

– Og så må man trives i et miljø med lite drama. Du kommer ikke langt med å være «drama queen» ute på plattform, avslutter Marianne med et smil.

 

Om kvinnedagen: Kvinnedagen er en FN-dag som markeres 8. mars over hele verden og er en dag for både feiring, fokus og ettertanke. Det globale temaet for årets markering er “Women in Leadership: Achieving an equal future in a COVID-19 world”. Temaet skal feire den enorme innsatsen jenter og kvinner over hele verden gjør for å skape en mer lik og rettferdig fremtid for alle. FNs bærekraftsmål 5 skal oppnå likestilling og styrke jenters og kvinners stilling i samfunnet.